Haku

Hakuohje

Etusivu » Kysytyimmät kysymykset

Kysytyimmät kysymykset - Espanjaan muuttava eläkeläinen

8922

1. Olen muuttamassa/muuttanut Espanjaan. Vaikuttaako tämä eläkkeeni verotukseen?

Yksityissektorilla ansaittu eläke ja kansaneläke verotetaan tiettyjen edellytysten täyttyessä vain Espanjassa. Valtion ja kunnan eläkkeet verotetaan vain Suomessa. Kuitenkin valtion tai kunnan liiketoiminnassa (esimerkiksi VR) ansaittu eläke verotetaan tiettyjen edellytysten täyttyessä vain Espanjassa.

Jos Suomi verottaa eläkkeen, veroprosentti lasketaan samalla tavalla kuin Suomessa asuvalla eläkkeensaajalla.

2. Mitä kaikkia selvityksiä ja todistuksia minun pitäisi toimittaa Suomen verottajalle, jotta eläkkeeni verotus voitaisiin siirtää Espanjaan? Mitä ovat edellä todetut tietyt edellytykset?

Muuton on oltava todellinen ja pysyvä. Suomessa voit oleskella jonkin verran, esim. kesähuvilalla kesäisin. Jotta eläkkeen verotus voidaan ylipäätään siirtää Espanjaan, Sinun tulee  olla verotuksellisesti Espanjassa asuva ja siellä maailmanlaajuisista tuloista verovelvollinen. Tämän toteamiseksi tulee Sinun olla yhteydessä Espanjan veroviranomaisiin ja saada asiasta kirjallinen todistus.

Muuttaessasi Espanjaan Sinun on muuttovuonna itse pyydettävä verokortti kotikuntasi verotoimistolta. Verokortti toimitetaan jatkossa eläkkeenmaksajalle automaattisesti. Tarkasta kuitenkin tammikuussa kotiin tulevasta verokortin selvitysosasta, että tiedot ovat oikein. Tarvittaessa soita korjauksista verotoimistoon Suomessa.

Verokorttihakemukseen (Veroh 6207a) tulee liittää pysyvää ja todellista muuttoa selvittävät seuraavat asiakirjat:

  • Suomesta muuttoilmoitus maistraatille pysyvästä ulkomaille muutosta
  • Kelan todistus Suomen sosiaaliturvan soveltamisen päättymisestä
  • Kopio Suomen asunnon vuokrasopimuksen irtisanomisesta/ kopio asunnon myynnin kauppakirjasta
  • Kopio Espanjan asunnon vuokrasopimuksesta / kopio asunnon oston kauppakirjasta
  • Espanjan verottajan todistus siitä että asut verotuksellisesti Espanjassa

3. Olen muuttanut Espanjaan, mutta puolisoni jäi asumaan Suomen kotiimme. Voidaanko eläkkeeni verotus siirtää Espanjalle, koska kotini on siellä?

Suomen ja Espanjan välillä on sovittu, että  verotusmielessä vakituinen koti voi olla vain yhdessä maassa. Sopimuksen mukaan Suomi voi luopua verotusoikeudestaan vain jos Suomessa ei ole vakituista kotia. Jos puoliso jää asumaan Suomeen, verokorttihakemuksessa  on tarkkaan selvitettävä asumisjärjestelyt Espanjassa sekä se, kuinka paljon ja millaisia ajanjaksoja Suomessa tullaan oleskelemaan. Näiden seikkojen valossa verotoimisto tekee ratkaisun siitä, onko kotisi Espanjassa vai Suomessa.

4. Tulen yleensä kesäksi Espanjasta Suomeen. Pitääkö minun tehdä maistraatille muuttoilmoitus? Siirtyykö eläkkeeni verotus Suomeen kesän ajaksi?

Jos asuminen Suomessa kestää yli kolme kuukautta, Sinun on ilmoitettava tilapäinen asuinpaikkasi muuttoilmoituksella maistraatille. Muuttoilmoitusta koskevia ohjeita löydät sivulta www.maistraatti.fi   
 
Jos oleskelet Suomessa vain kesänviettotarkoituksessa, eikä Sinulla ole kotia Suomessa, eläkkeesi verotusoikeus ei siirry Suomelle.

5. Olen hakenut Espanjan kansalaisuutta. Vaikuttaako Espanjan kansalaisuus eläkkeeni verotukseen?

Kyllä se voi  vaikuttaa. Jos asut Espanjassa ja olet  Espanjan kansalaisen, Suomi ei voi verottaa mitään eläkkeistäsi, ei edes valtion ja kunnan maksamia eläkkeitä.

6. Asun Espanjassa enkä enää kuulu Suomen sosiaaliturvaan. Voinko silti olla velvollinen  maksamaan sairaanhoitomaksun Suomeen?

Jos Suomi EU:n sosiaaliturva-asetuksen mukaan vastaa sairaanhoitokulujesi korvaamisesta Espanjalle, joudut maksamaan sairaanhoitomaksun Suomeen. Kysy asiaa Kelasta palauttaessasi Kela-korttisi ja pyydä mahdollisesta korvaamispäätöksestä todistus.

7. Saanko Suomesta veroilmoituksen ja tuleeko minun palauttaa se?

Saat Suomesta veroilmoituksen huhtikuussa. Tarkasta siinä olevat tiedot. Palauta ilmoitus vain, jos Sinulla on korjattavaa tai esität verovähennysvaatimuksen. Mikäli veroilmoituksellasi ei ole korjattavaa, on ilmoituksen mukana tullut verotuspäätös lopullinen. Säästä se. Jos teet korjauksia ilmoitukseesi, saat syksyllä  lokakuun loppuun mennessä korjatun verotuspäätöksen.

8. Mitä verovähennyksiä minulla on oikeus tehdä Suomen verotuksessa?

Olet oikeutettu samoihin verovähennyksiin, kuin Suomessa asuvat. Osa verovähennyksistä (esim. eläketulovähennykset ja valtionverotuksen invalidivähennys) tehdään automaattisesti viran puolesta, ne näkyvät siis jo valmiina veroilmoituksella.

Jos olet ottanut lainaa vakituisen asunnon hankkimiseksi Espanjasta, saat vähentää lainan korot Suomessa riippumatta siitä, mistä maasta laina on otettu.

9. Asun Espanjassa ja olen suunnitellut sijoitusasunnon ostamista Suomesta. Jos vuokraan asuntoa tai myyn sen, miten Suomi verottaa saamiani tuloja?

Jos Suomen verottaja on tehnyt kohdallasi ratkaisun siitä, että olet verotuksellisesti Espanjassa asuva (esim. yksityiseltä sektorilta saamasi eläke verotetaan vain Espanjassa), suomalaisesta osakehuoneistosta saatu vuokratulo ja sen myynnistä saatu luovutusvoitto verotetaan vain Espanjassa. 

Suomessa sijaitsevasta kiinteistöstä saatu vuokratulo ja luovutusvoitto verotetaan Suomessa. Myös Espanjalla verotuksellisena asuinvaltiona on oikeus verottaa - halutessasi voit pyytää lisätietoja Espanjan veroviranomaiselta. Jos Espanja verottaa nämä tulot, vaadi Suomeen maksetun veron hyvittämistä.

10. Miten verotus menee, jos kirjoitan välillä suomalaiseen lehteen ja saan siitä kirjoituspalkkion?

Useimmiten kustantamo maksaa Sinulle käyttökorvausta eli rojaltia kirjoittamastasi artikkelista. Jos Suomen verottaja on tehnyt kohdallasi ratkaisun siitä, että olet verotuksellisesti Espanjassa asuva (esim. yksityiseltä sektorilta saamasi eläke verotetaan vain Espanjassa) maksat rojaltista veroa Suomeen 5 %. Pyydä palkkion maksajaa varten verokortti verotoimistosta Suomessa.

Jos teet kustantamon kanssa työsopimuksen tai saamasi korvaus on muuta tuloa, kuin rojaltia, tulee Sinun selvittää tulon verotuskäytäntö Suomen verottajan kanssa. 
 
11. Olen perustanut Espanjaan toiminimeä vastaavan yrityksen. Käyn kesälomallani aina Suomessa ja teen samalla myös muutamia työkeikkoja toiminimelläni. Verotetaanko minua näistä tuloista Suomessa?

Jos teet palkkatyötä suomalaiselle työnantajalle, tulo verotetaan Suomessa toiminimestäsi huolimatta. Jos Suomen verottaja on tehnyt kohdallasi ratkaisun siitä, että olet verotuksellisesti Espanjassa asuva (esim. yksityissektorin eläke verotetaan vain Espanjassa), yritystulosta verotetaan lähtökohtaisesti vain Espanjassa. Suomalainen maksaja voi kuitenkin joutua perimään veroja, ellet  esitä Suomen verohallinnolta saatavaa nk. nollaverokorttia. Sellaisessa harvinaisessa tapauksessa, että sinulle toimintasi johdosta muodostuisi Suomeen kiinteä toimipaikka,  tulo verotetaan Suomessa. Kiinteän toimipaikan muodostumista voi selvittää suomalaisen vetotoimiston kanssa. Ulkomaiselle yritykselle on menettelyohjeita erillisessä artikkelissa "Ulkomaisen yrityksen ennakkoperintärekisteröinti ja tuloverovelvollisuus - menettelyohje".

12. Olen suunnitellut muuttavani takaisin Suomeen. Saan eläkettä yksityiseltä sektorilta ja lisäksi minulla on vuokratuloja osakehuoneistosta Suomessa. Mitä toimenpiteitä minun pitää tehdä verottajalle, kun muutan takaisin Suomeen?

Sinun tulee heti muuton jälkeen hakea muutosverokortti eläkettäsi varten, koska eläke verotetaan Suomessa muuttopäivästä lähtien.

Jos Sinulla on vuokratuloja Suomesta vielä Suomeen muutonkin jälkeen, ilmoita niistä muutosverokorttia hakiessasi. Saat vuokratulojasi varten erillisenä lähetyksenä ennakkoveron maksuliput, joilla maksat vuokratulon ennakkoveron. Jos Sinulla on vuokratuloja Espanjassa sijaitsevasta asunnosta, ne verotetaan  jatkossa vain Espanjassa.

Lisätietoja:  
Sinua palvelee myös klo 9.00 – 16.15 palvelunumeromme:
Kansainvälisen henkilöverotuksen palvelunumero 020 697 024

Tulostusversio © Verohallinto 31.5.2010 Lähetä linkki